De farmacoloog adviseert: Tips voor als je allergieën hebt
Twijfel je of je een allergie hebt? Of misschien weet je al dat je het hebt, maar zoek je hulp om ermee om te gaan. Wat de reden ook is, het antwoord vind je hier. In dit artikel duiken we in de wereld van allergieën en brengen we typische symptomen en behandelmethoden in kaart.
Verkoudheid of allergie?
Allergieën en verkoudheid kunnen qua symptomen sterk op elkaar lijken. Er zijn dan ook veel mensen die met allergieën rondlopen, maar simpelweg denken dat er sprake is van een verkoudheid. Hieronder vind je enkele van de belangrijkste verschillen op het gebied van allergie- en verkoudheidssymptomen.
Symptomen van verkoudheid
Lichte koorts (mogelijk)
Het snot kan dun beginnen, maar kan zich ontwikkelen tot gelig en dik snot
De symptomen zijn constant
De symptomen verdwijnen doorgaans na een week
Symptomen van allergie
Dun vloeibaar snot (heldere vloeistof)
Rode en jeukende ogen
Verstopte neus
Vermoeidheid
Het kan zijn dat je één of meerdere symptomen hebt
De symptomen kunnen komen en gaan
Pollenallergie of hooikoorts: wat is het verschil?
Er zijn verschillende soorten allergieën. Het verschil tussen twee tamelijk wijdverbreide vormen van allergie, pollenallergie en hooikoorts, kan lastig zijn. Er zijn echter belangrijke kenmerken die de twee typen van elkaar onderscheiden.
Wat is pollenallergie?
Pollenallergie is iets dat in bepaalde perioden voorkomt. Stuifmeelkorrels kun je niet als zodanig met het blote oog zien. Stuifmeel is onder meer afkomstig van door de wind bestoven bomen en planten als gaspeldoorn, gras, berk, hazelaar en iep. De klachten zijn min of meer hetzelfde als bij hooikoorts.
Je kunt medicijnen gebruiken tegen hooikoorts en allergieën. Deze medicijnen zijn er in de vorm van tabletten, neussprays of oogdruppels - zie de suggesties verderop op de pagina.
Wat is hooikoorts?
Hooikoorts is een vorm van allergie die vooral de neus en ogen aantast. De symptomen van hooikoorts zijn jeukende, rode en geïrriteerde ogen en een jeukende, verstopte neus en loopneus. Meestal krijg je hooikoorts door schimmels, huisstofmijt of huisdieren.
Zelfzorg voor als je allergieën hebt
Als je allergieën hebt, moet je extra goed voor jezelf zorgen om het ongemak tot een minimum te beperken. Hier zijn enkele eenvoudige tips voor zelfzorg voor mensen die last hebben van allergieën.
Lucht je huis goed door, maar niet als er veel pollen in de lucht zijn. Je kunt de hoeveelheid pollen van vandaag hier bekijken.
Om de pollen uit je haar en van je lichaam te wassen, is douchen voor het slapengaan een goed idee.
Als je erg allergisch bent voor pollen of hooikoorts hebt, vermijd buitenactiviteiten dan. Als je toch buiten moet zijn, draag dan een zonnebril om oogklachten te minimaliseren.
Hang je wasgoed tijdens het pollen- en hooikoortsseizoen niet buiten, omdat de pollen dan aan je kleding kunnen blijven plakken.
Vrij verkrijgbare anti-allergie middelen zonder recept
Er is geen reden om in paniek te raken als je allergisch bent. Er zijn veel verschillende soorten vrij verkrijgbare medicijnen die je kunt gebruiken om de symptomen te verlichten. Hieronder vind je de meest populaire soorten.
Neusspray
Allergodil
Geschikt voor als je allergische klachten in de neus hebt.
Aanbevolen dosering: Volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar: 2 maal daags 1 spuitje in elk neusgat.
De spray werkt binnen 15 minuten en houdt na de laatste dosis minimaal 12 uur aan.
Oogdruppels
Benaliv
Geschikt voor als je allergie symptomen in de ogen hebt.
Volwassenen en kinderen vanaf 2 jaar
Meestal 2 maal daags 1 druppel in elk oog.
LET OP!
Na opening slechts 4 weken houdbaar
MOET elke keer vóór gebruik worden geschud
Tabletten
Alnok
Wordt gebruikt voor de verlichting van neus- en oogsymptomen van seizoensgebonden allergische rhinitis en het hele jaar door, evenals voor de verlichting van chronische netelroos (chronische idiopathische urticaria).
Aanbevolen dosis:
- Volwassenen en adolescenten ouder dan 12 jaar: 10 mg eenmaal daags als 1 tablet.
- Gebruik bij kinderen tussen 6 en 12 jaar: tweemaal daags 5 mg als halve tablet.
Benaday
Aanbevolen dosis:
- Volwassenen en adolescenten ouder dan 12 jaar: 10 mg eenmaal daags als 1 tablet.
- Kinderen tussen 6 en 12 jaar: tweemaal daags 5 mg als halve tablet.
Benadryl
Deze capsules bevatten acrivastine, een antihistaminicum dat de symptomen van allergieën verlicht, vooral van hooikoorts, netelroos en loopneus het hele jaar door.
Aanbevolen dosis:
- Volwassenen en kinderen ouder dan 15 jaar: 1 capsule (8 mg) indien nodig, niet vaker dan 3 keer gedurende een periode van 24 uur.